Geen eigen muziekinstrument?

Wil je beginnen met muziekles, dan heb je waarschijnlijk nog geen eigen muziekinstrument. Het is daarom belangrijk om een paar zaken te weten:

 

  • Te goedkoop of juist te duur? Beiden is niet fijn; Koop, als je nog geen ervaring hebt, nooit zomaar een instrument maar win eerst informatie in bij de toekomstig docent.  Er zijn veel zaken waar je rekening mee moet houden. Zo kan een te goedkoop instrument vaak niet goed gestemd worden en is dus niet geschikt voor les. Soms kopen mensen zelf een veel te duur instrument. Voor een kind is dat dan een zware belasting en kan misschien niet zelf met zo’n instrument over straat. 
  • De maat; voor veel instrumenten zijn heel veel maten en soorten. Ook voor volwassenen is het goed om eerst goed te ‘passen’  of bijvoorbeeld eerst een instrument op zicht/op proef te vragen. 5 minuten met een basgitaar om je nek in de winkel is wat anders dan 30 minuten tijdens je eerste optreden.
  • Pas op met tweede hands. Veel tweedehands instrumenten hebben gebreken. Een paar voorbeelden; Het voorblad van de gitaar is krom getrokken en daardoor ongeschikt. Bij blaasinstrumenten kunnen de pads versleten zijn. Een revisie is dan vaak duurder dan een goedkoop maar degelijk studie-instrument.
  • Huur of leen eerst! Veel docenten hebben mogelijkheden voor een huur of leen instrument. U heeft dan geen onnodige kosten. Ook zijn er diverse organisaties waar huur of huurkoop mogelijk is. Vooral voor kinderen in de groei is dit meestal een betere keuze.